Pages Menu

Categories Menu
Zabieg depilacji woskiem . Na czym polega?
Depilacja woskiem to nic innego jak depilacja przede wszystkim owłosienia występującego na nogach, pod pachami czy też w okolicy bikini.
Materiałem, który jest używany podczas
Odchudzanie - masaż odchudzający we Wrocławiu
Odchudzanie jest to podjęcie działań zmierzających do utraty tkanki tłuszczowej. Takie działania stanowi dieta oraz aktywność fizyczna. W celu utraty nadmiernej masy ciała
Peeling kawitacyjny Poznań. Peeling do zadań specjalnych
Jeśli marzysz o promiennej twarzy, albo chcesz się pozbyć ziemistego kolorytu twojej cery po zimie, możesz skorzystać z usług gabinetu kosmetycznego w zakresie
Jak dbać o stopy jesienią?
Jak dbać o stopy jesienią? To pytanie zadaje sobie bardzo wiele osób. W okresie wakacyjnym bardzo chętnie odkrywany nasze stopy, eksponujemy je nosząc sandały czy klapki. Jesienią takie buty
Ile trwa makijaż permanentny ust. Sam zabieg nie trwa długo. Po jakim czasie korekta makijażu permanentnego?
Dzięki stałemu makijażowi usta mogą być zaakcentowane w naturalny sposób. Nikt nie ma symetrycznych ust. Poprawianie
Gdzie przekłuwać uszy?
Czasami chcemy zmienić coś w naszym wyglądzie tak, aby móc lepiej wyrażać siebie poprzez swój wizerunek. Jedną ze zmian, która wydaje się niepozorna, a tak naprawdę stwarza ogromną różnicę jest
Tego unikaj na wyprzedażach
Wybierając się na tegoroczne posezonowe wyprzedaże warto wiedzieć, co w nadchodzącym sezonie będzie już nie na czasie. Uchroni nas to od zakupu rzeczy, których już nie wykorzystamy już jesienią

Posted by on maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.