Pages Menu

Categories Menu
Bujny zarost- jak zapuścić, pielęgnacja
Gęsty zarost to marzenie wielu brodaczy oraz tych, którzy walczą z rzadką brodą. Niektórzy z natury są nim obdarzeni, a inni wkładają ogrom pracy, aby uzyskać pożądany efekt. Marzenia
Lifting bez skalpela
Boisz się poddać zabiegom operacyjnym. Przeraża się słowo skalpel, jednak kusi Cię cały czas lifting? Chcesz, by Twoja skóra wyglądała młodziej, jędrniej, estetyczniej?

Nadszedł ten moment, gdy
Liposukcja ultradźwiękowa Poznań. Pomoc przy modelowaniu ciała, kawitacja ultradźwiękowa - cena
Istnieje wiele metod odchudzania. Jedne wymagają ingerencji w organizm, inne są bezinwazyjne. Do takich metod należy liposukcja
Wakacje w stylu country
Styl country kojarzy się z filmami westernowymi i amerykańską prerią. Jednak można go również wykorzystać, na co dzień i sprawdzi się w tym doskonale. Stylizacje z akcentami country pokochają wszyscy
Jak wybrać cienie do powiek?
Na rynku coraz więcej jest producentów kosmetyków. Do znanych i popularnych od lat marek co roku dołączają nowe firmy, które też potrafią zaskoczyć czymś klientów, proponując im chociażby
Zabieg depilacji woskiem w warunkach domowych.
Depilacja woskiem to taki rodzaj zabiegu, dzięki któremu możemy pozbyć się zbędnego owłosienia z takich miejsc jak nogi, plecy, pachwiny czy też strefa bikini.
Do tego typu
Naturalny makijaż permanentny brwi. Wygodnie i naturalnie. Poprawka makijażu permanentnego brwi
Makijaż permanentny daje szansę na naturalny i długotrwały efekt, bez konieczności codziennego stosowania kosmetyków. Naturalny

Posted by on maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.