Pages Menu

Categories Menu
Używany sprzęt na siłownię -wyposażenie siłowni - bieżnie używane
Osoby planujące otworzyć siłownię czy klub fitness bardzo szybko zdają sobie sprawę, że wyposażenie siłowni jest bardzo kosztowne. Całe szczęście bez problemu
Czas plażowania rozpoczęty
Lato trwa w pełni! Jest to czas, w którym mamy urlopy w pracy i wybieramy się ze znajomymi nad może nad może bądź jezioro. Na taki wypad potrzebny jest nam odpowiedni strój. Nad zbiornikami
Depilacja brazylijska. Co warto wiedzieć?
Depilacja miejsc intymnych staje się coraz bardziej popularna, szczególnie w okresie letnim kiedy chcemy pokazywać swoje ciało i nie mieć powodów do żadnych kompleksów. Wtedy
Kurtka dżinsowa latem
W kurtce dżinsowej zakochano się już w latach dziewięćdziesiątych i wciąż przybywa jej zwolenników. W ciągu tych lat zmieniały się jej kroje i kolory, ale wciąż uważamy je za ubranie, które pasuje
Mydła w płynie - kiedy i jak stosować
Mydło w płynie jest nieodzownym elementem w dbaniu o zdrowie i higienę. Na aspekty zdrowotne wynikające z prawidłowego mycia rąk kładzie się szczególny nacisk wobec obecnych wyzwań
Makijaż permanentny brwi co to jest? Watro dowiedzieć się szczegółów. Makijaż permanentny wskazania i przeciwwskazania
Jeżeli planujesz makijaż permanentny, to uważa się, że ​​ważne jest, aby z wyprzedzeniem poinformować
Idealny rudy: jak dobrać chłodne odcienie farb dla rudych włosów?
Rudy to niezwykle fascynujący i unikalny kolor włosów, który budzi zachwyt swoim ciepłem i blaskiem. Jednak dla tych, którzy pragną dodać swojemu rudzielcowi

Posted by on maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.