Jak obniżyć cholesterol?
Zły cholesterol, bo o nim mowa, w negatywny sposób oddziałuje na funkcjonowanie układu krwionośnego. Złogi białek i tłuszczów odkładając się w naczyniach krwionośnych, powodują ich zwężenie, utrudniając tym samym przepływ tlenu i substancji odżywczych. W konsekwencji wzrasta ryzyko poważnych chorób.
Brak kontroli poziomu cholesterolu może skutkować m. in. obniżeniem kondycji, udarem niedokrwiennym czy zawałem serca. Takich czarnych scenariuszy można uniknąć, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Moment, kiedy lipidogram wskazuje na ponad 115 mg/dl (LDL) i ponad 35-40 mg/dl (HDL), to dla nas ostatni dzwonek.
Co nam nie służy, czego unikać? Co włączyć do diety?
Zbijanie poziomu cholesterolu jest równoznaczne z rezygnacją ze spożywania tłuszczów zwierzęcych, potraw smażonych i przetworzonych. Wykluczyć należy smalec i słoninę, z nabiału – tłuste mleko, masło i śmietanki. Niewskazane są wołowina, wieprzowina, słodzone napoje i popularne przekąski. Co oczywiste, odstawia się także fast foody.
Jak obniżyć cholesterol? Stosując odpowiednio zbilansowaną dietę. Tłuste mięsa powinno zastąpić się drobiem, rybami i chudymi wędlinami. Na stołach osób pragnących zbić cholesterol, zagościć powinny warzywa i owoce. W diecie dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu znaleźć muszą się lekkostrawne, pieczone lub gotowane dania.
Dieta ma znaczenie!
Nie wiesz, jak obniżyć cholesterol? Zacznij od codziennych nawyków żywieniowych. Im mniej przetworzonej żywności, tym lepiej. Powinno się zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, masło) na rzecz oliwy z oliwek oraz olejów roślinnych. Warto włączyć do jadłospisu produkty bogate w błonnik (m. in. otręby, owsianki, jabłka, dynię).
Jak zostało to wielokrotnie podkreślone, kluczowe znaczenie przy diecie obniżającej cholesterol, ma wybór odpowiednich tłuszczów. Tłoczone na zimno oleje z roślin są bogactwem witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Te ostatnie, nie dość, że pomagają zbijać cholesterol, to usuwają wolne rodniki i obniżają ciśnienie.
Najnowsze komentarze