Słodka przekąska bez pieczenia
Wafelki do szybki i efektowny podwieczorek, albo przekąska dla dzieci. Warto jednak wzbogacić suchego andruta owocowym nadzieniem, na bazie galaretki. Taki domowy specjał to doskonała alternatywa dla przetworzonych słodyczy. Jest to także patent dla każdego rodzica, jak w prostu sposób „przemycić” nieco owoców najmłodszym pociechom. Przygotowanie całości zajmie dosłownie chwilę i, co najważniejsze, nie wymaga pieczenia!
Potrzebne składniki do powstania wafli:
-100 g masła
-3/4 szklanki cukru
-400 g kwaśnej śmietany 18%
-2 opakowania dowolnej galaretki (np.: truskawkowa, wiśniowa)
-andruty
Sposób wykonania:
Masło wraz z cukrem rozpuszczamy w małym garnku, cały czas mieszając. Gdy całość będzie jednolicie płynna, dodajemy śmietanę na niewielkim ogniu. Gdy całość nieco przestygnie, dosypujemy wybraną galaretkę i ponownie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy zawartość miseczki, aby stężała.
Gdy masa do wafli z galaretką osiągnie już doskonałą temperaturę, rozpoczynamy formowanie słodkiej przekąski.
Rozkładamy suche andruty na tacce. Każdy z ich równomiernie smarujemy powstałą masą. Następnie je razem mocno sklejamy (układamy na siebie dwa andruty, jak kanapkę) i obciążamy czymś ciężkim (np.: talerzem, tacką).
Zaleca się pozostawienie andrutów w lodówce na dłuższą chwilę, aby masa do wafli z galaretką doskonale wszystko „skleiła”.
Przed podaniem kroimy je dużym, ostrym nożem na nieco mniejsze kawałki (pojedyncze batony). Aby uniknąć pobrudzenia się, albo dodać nieco wykwintności całej przekąsce, można każdy z nich owinąć serwetką.
Najlepiej tak przygotowane, domowe wafle spożywać w krótkim czasie po wykonaniu, ze względu na andruty, które często tracą swoją pierwotną chrupkość. Ewentualnie sprawdzi się ich przechowywanie do następnego dnia w lodówce, albo bardzo chłodnym miejscu.
Domowe andruty sprawdzą się dla dorosłych, jako urozmaicenie do popołudniowej kawy. Dla najmłodszych: jako podwieczorek, słodkie, drugie śniadania, albo…. jako piknikowa przekąska w ciepły dzień.
Smacznego!
Najnowsze komentarze