Pages Menu

Categories Menu
Buty modne latem
Hitem kilku ostatnich sezonów stały się buty gumowe. Gdyby kilka lat temu usłyszelibyśmy, że super modnym dodatkiem będzie obuwie, wykonane z gumy zapewne wyśmialibyśmy osobę, która odważyła się coś takiego
Tego unikaj na wyprzedażach
Wybierając się na tegoroczne posezonowe wyprzedaże warto wiedzieć, co w nadchodzącym sezonie będzie już nie na czasie. Uchroni nas to od zakupu rzeczy, których już nie wykorzystamy już jesienią
Gdzie przekłuwać uszy?
Czasami chcemy zmienić coś w naszym wyglądzie tak, aby móc lepiej wyrażać siebie poprzez swój wizerunek. Jedną ze zmian, która wydaje się niepozorna, a tak naprawdę stwarza ogromną różnicę jest
Peeling kawitacyjny Poznań. Peeling do zadań specjalnych
Jeśli marzysz o promiennej twarzy, albo chcesz się pozbyć ziemistego kolorytu twojej cery po zimie, możesz skorzystać z usług gabinetu kosmetycznego w zakresie
Piękne dłonie i stopy - pedicure, manicure hybrydowy Poznań centrum. Lakier hybrydowy
Manicure hybrydowy zyskał ostatnimi czasy sporą popularność. Kobiety robią sobie go nie tylko od święta, ale często na co dzień. Nie
Ile trwa makijaż permanentny ust. Sam zabieg nie trwa długo. Po jakim czasie korekta makijażu permanentnego?
Dzięki stałemu makijażowi usta mogą być zaakcentowane w naturalny sposób. Nikt nie ma symetrycznych ust. Poprawianie
Czy pranie na telefon się opłaca?
Pralnia chemiczna oferująca pranie na telefon to doskonały sposób na bezpieczne i skuteczne pozbycie się uporczywych plam bez zniszczenia wartościowych części odzieży. Profesjonalna obsługa

Posted by on lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.