Sztuka gotowania
Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.
Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?
Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.
Najnowsze komentarze