Pages Menu

Categories Menu
Kwas mlekowy – jak działa, gdzie go znajdziemy i dlaczego warto go stosować?
Kwas mlekowy to jeden z najbardziej popularnych składników stosowanych w kosmetykach, który zyskuje coraz większą popularność zarówno wśród
Masło kakaowe - smaczna alternatywa dla zdrowia
Kakao, czyli nasiona z owoców kakaowca będącego rośliną pochodzącą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej jest bardzo cenione, ze względu na swoje właściwości.
Jak wybrać cienie do powiek?
Na rynku coraz więcej jest producentów kosmetyków. Do znanych i popularnych od lat marek co roku dołączają nowe firmy, które też potrafią zaskoczyć czymś klientów, proponując im chociażby
Spódnica do ziemi
W sezonie letnim obowiązkowo musi się znaleźć w naszej szafie spódnica do kostek, czyli tzw. maxi. Jest ona już obecna od kilku poprzednich sezonów w naszej garderobie, ale w trochę innej wersji niż
Peeling kawitacyjny Poznań. Peeling do zadań specjalnych
Jeśli marzysz o promiennej twarzy, albo chcesz się pozbyć ziemistego kolorytu twojej cery po zimie, możesz skorzystać z usług gabinetu kosmetycznego w zakresie
Kosmetyki mineralne - mineralna paleta cieni do oczu
Kosmetyki mineralne są to kosmetyki w pełni naturalne, które składają się z różnych minerałów, dzięki czemu są łagodne, hipoalergiczne i mogą być stosowane przez osoby
Stay long mascara. Długie rzęsy dla Ciebie
Najchętniej używanym kosmetykiem, bez którego nie wyobraża sobie życia większość kobiet, jest mascara. Tusz do rzęs w kolorze czarnym to must have każdej kobiety - nawet sięgają

Posted by on lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.