Pages Menu

Categories Menu
Pedicure gehwol. Gładkie stopy dla każdej kobiety
Alternatywa dla salonów kosmetycznych, czyli pedicure gehwol
Każda kobieta marzy o idealnie gładkich stopach, niestety nie każda takie posiada. Indywidualne uwarunkowania,
Spódnica do ziemi
W sezonie letnim obowiązkowo musi się znaleźć w naszej szafie spódnica do kostek, czyli tzw. maxi. Jest ona już obecna od kilku poprzednich sezonów w naszej garderobie, ale w trochę innej wersji niż
Ozdoby we włosach
Jesiennym hitem staną się ozdoby do włosów, które nadadzą stylizacją dziewczęcy i delikatny wygląd. Trend, który najczęściej pojawiał się na wybiegach w tym roku to kokardy. Począwszy od bardzo małych
Właściwe dbanie po zabiegu. Makijaż permanentny pielęgnacja po zabiegu - makijaż permanentny Inowrocław
Jak każda kosmetyczna procedura, permanentny makijaż jest procesem, który wymaga cierpliwości. Ale to jest nagradzane
Czy wybielanie zębów jest bolesne?
Na temat wybielania zębów powstało już mnóstwo mitów. Jeden z nich mówi o tym, że zabiegi tego rodzaju nie są w ogóle bolesne, a choć każdy by chciał by akurat ten okazał się prawdziwy,
Masło kakaowe - smaczna alternatywa dla zdrowia
Kakao, czyli nasiona z owoców kakaowca będącego rośliną pochodzącą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej jest bardzo cenione, ze względu na swoje właściwości.
Olejki eteryczne - wszystko, co musisz wiedzieć
Rodzaje olejków eterycznych
Olejki eteryczne są chętnie wykorzystywane w domowej aromaterapii. Które olejki eteryczne dobre są dla ciała i duszy? Jest ich wiele, a wśród

Posted by on lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.