Co wspomaga odchudzanie: przyprawy, błonnik, woda…
Suplementy, herbatki na odchudzanie, tajemnicze proszki – czy to wszystko jest naprawdę potrzebne, aby schudnąć? Nie! Wystarczy się stosować do podstawowych zasad diety redukcyjnej, które można wspomóc naturalnymi sposobami. Zdradzamy jakimi.
1. Błonnik
Widziałaś reklamę błonnika na odchudzanie? Czy warto go kupić? Nie! Choć prawdą jest, że błonnik sprzyja zrzucaniu kilogramów… Więc w co w końcu wierzyć?
Błonnik jest to składnik, który usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom i reguluje wypróżnienia. Organizm nie jest w stanie go samodzielnie wyprodukować, ale może (a nawet musi!) być przyjmowany z pokarmem. Co zawiera błonnik, zobacz w serwisie o zdrowiu www.jejzdrowie.pl, tam znajdziesz przykłady produktów, które są bogate w ten składnik.
Dzięki temu, stosując zdrową dietę, w naturalny sposób zapewnisz sobie odpowiedni podaż błonnika. Co więcej, suplementy mogłyby Ci jedynie zaszkodzić, bo jednocześnie nie można go jeść zbyt dużo.
2. Woda
Jeśli się odchudzasz, to zacznij od picia większej ilości wody, a nie od magicznych specyfików. Woda nie zawiera kalorii, ma za to w sobie sporo minerałów, wartości odżywczych oraz, co najważniejsze, nawadnia organizm.
Oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza metabolizm, zapobiega nadmiernym opuchnięciom. Powinno się jej pić ok. 2 litry dziennie, jeśli ćwiczysz, to więcej. Przy czym spożycie wody należy rozłożyć w ciągu dnia – nic nie dadzą wypite duszkiem dwie szklanki wody.
Jesteś z tych, co wody nie lubią? Wzbogać ją o cytrynę, miętę. Orzeźwiająca i pyszna w smaku jest woda z dodatkiem ogórka, a latem – z truskawkami.
Przy okazji chcielibyśmy zachęcić Cię do picia wody prosto z kranu lub przefiltrowanej. Jest ona przebadana, całkowicie bezpieczna dla organizmu i jednocześnie przyjazna dla środowiska, ponieważ ogranicza zużycie plastikowych butelek.
3. Przyprawy
Przyprawy sprawiają, że potrawy są smaczniejsze. A wiesz też, że mogą wpłynąć na pobudzenie metabolizmu? Tak, tak, to najlepsi sprzymierzeńcy w walce o szczupłą sylwetkę! Mogą regulować poziom glukozy we krwi, działać przeciwzapalnie lub zwiększyć spalanie tłuszczu.
Najskuteczniejsze są takie przyprawy jak cynamon, imbir, chilli, pieprz, kurkuma i kardamon, a także świeże zioła.
A jak to jest z solą? Tej nie powinno się spożywać za dużo, to fakt. Choć tak naprawdę chodzi głównie o sól znajdującą się w produktach wysoko przetworzonych. Dosalając potrawy w domu, zwykle nie przekraczamy dziennego limitu.
4. Kawa
Lubisz kawę? To dobrze – pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. A to dlatego, że kofeina przyśpiesza metabolizm. Oprócz tego pobudza organizm, więc po jej wypiciu możesz mieć większą ochotę na spacer lub ćwiczenia, niż przed.
Najlepiej byłoby być czarną kawę, mocne espresso. Unikaj dodawania do niej cukru, bo to niestety – dodatkowe kalorie. Natomiast śmietankę zamień na niskotłuszczowe mleko. Właśnie, co z tym mlekiem? W końcu to też kolejne kalorie? Jeśli nie lubisz czarnej kawy, to dolewaj do niej mleka, tylko uwzględnij jego ilość w bilansie kalorycznym. Proste, prawda?
5. Warzywa strączkowe
Na diecie musisz pokochać warzywa strączkowe! Mają one same zalety. Są bogate w białko i błonnik, mają za to niewiele kalorii i węglowodanów. Lecz co najważniejsze – sycą na długo. Możesz zjeść posiłek, który będzie mieć niską wartość kaloryczną, a jednocześnie sprawi, że nie będziesz głodna przez następne godziny.
Aby uniknąć wzdęć, dodawaj do potraw ze strączkami kmin rzymski czy czarnuszkę.
Najnowsze komentarze