Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Lifting bez skalpela
Boisz się poddać zabiegom operacyjnym. Przeraża się słowo skalpel, jednak kusi Cię cały czas lifting? Chcesz, by Twoja skóra wyglądała młodziej, jędrniej, estetyczniej?

Nadszedł ten moment, gdy
Zakupy z głową
Wybierając się na zakupy czy to wyprzedażowe czy też w regularnej cenie powinniśmy pamiętać o dokonywaniu przemyślanych decyzji. Po pierwsze, kiedy wchodzimy do sklepu nie powinno się rzucać do kupowania
Ile kosztuje makijaż permanentny brwi - zawsze perfekcyjne brwi - makijaż permanentny Lublin
Bez kłopotów rano, zaraz po wyjściu z łózka idealny wygląd twoich brwi zapewni zapewni znalezione profesjonalne studio wykonujące
Studex plus. Nowoczesne przekłuwanie uszu Poznań
Aparaty do przekłuwania uszu Studex plus
Na rynku od lat dostępne są aparaty w przekłuwania uszu. Oferują nam one różnorodne metody i warianty przekłuwania. Z roku na
Czas plażowania rozpoczęty
Lato trwa w pełni! Jest to czas, w którym mamy urlopy w pracy i wybieramy się ze znajomymi nad może nad może bądź jezioro. Na taki wypad potrzebny jest nam odpowiedni strój. Nad zbiornikami
Nawilżanie twarzy olejkiem kosmetycznym.
Pielęgnacja twarzy w zależności od rodzaju cery bardzo często nastręcza nam dużo problemów. Szukamy zatem coraz to innych kosmetyków i nowości, które pozwolą nam na walkę z niedoskonałościami
Dieta proteinowa - błyskawiczna dieta: dietetyk w Toruniu
Toruń jest miastem, które na całą Polskę słynie z pierników. Miłośnicy tych łakoci, po zimowym porzuceniu aktywności fizycznej oraz rozsądnego sposobu odżywiania,

Posted by on Maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.