Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Trening na kondycję - ćwiczenia, sterydy, opinie
Zaczynamy się martwić o swoją kondycję, kiedy łapiemy zadyszkę przy wchodzeniu po schodach lub podbiegnięciu do autobusu. Poznań jest miastem dużym, w którym wszystko wręcz
Naturalny makijaż permanentny brwi. Wygodnie i naturalnie. Poprawka makijażu permanentnego brwi
Makijaż permanentny daje szansę na naturalny i długotrwały efekt, bez konieczności codziennego stosowania kosmetyków. Naturalny
Olejki eteryczne - wszystko, co musisz wiedzieć
Rodzaje olejków eterycznych
Olejki eteryczne są chętnie wykorzystywane w domowej aromaterapii. Które olejki eteryczne dobre są dla ciała i duszy? Jest ich wiele, a wśród
Jak wybrać cienie do powiek?
Na rynku coraz więcej jest producentów kosmetyków. Do znanych i popularnych od lat marek co roku dołączają nowe firmy, które też potrafią zaskoczyć czymś klientów, proponując im chociażby
Nawilżanie twarzy olejkiem kosmetycznym.
Pielęgnacja twarzy w zależności od rodzaju cery bardzo często nastręcza nam dużo problemów. Szukamy zatem coraz to innych kosmetyków i nowości, które pozwolą nam na walkę z niedoskonałościami
Mocny akcent żółtego
W sezonie letnim bardzo modne są wszelkie odcienie żółtego. Począwszy od bardzo ciemnego aż na neonowym kończąc. Ubrania w takich kolorach pojawiły się najpierw u wielkich projektantów na wybiegach
Profesjonalne przedłużanie rzęs secret lashes. Gęste i długie rzęsy - secret lashes Poznań
Długie rzęsy to marzenie każdej kobiety. Tusze do rzęs są w stanie zapewnić tylko chwilowy i bardzo subtelny efekt, jeśli mamy

Posted by on Maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.