Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Zabieg depilacji woskiem . Na czym polega?
Depilacja woskiem to nic innego jak depilacja przede wszystkim owłosienia występującego na nogach, pod pachami czy też w okolicy bikini.
Materiałem, który jest używany podczas
Aloes do jedzenia i do picia - sok z aloesu: jaka cena?
Aloes zwyczajny jest rośliną, którego zastosowanie znane jest w medycynie ludowej oraz fitoterapii. Wykazano, że substancje bioaktywne które są w nim zawarte są
Buty modne latem
Hitem kilku ostatnich sezonów stały się buty gumowe. Gdyby kilka lat temu usłyszelibyśmy, że super modnym dodatkiem będzie obuwie, wykonane z gumy zapewne wyśmialibyśmy osobę, która odważyła się coś takiego
Trwałe usuwanie owłosienia w Krakowie, depilacja laserowa Oława
Depilacja laserowa jest od kilku lat prawdziwym przebojem. Epilacja, czyli trwałe usuwanie owłosienia pozwala na pozbycie się niechcianego owłosienia skutecznie.
Stay long mascara. Długie rzęsy dla Ciebie
Najchętniej używanym kosmetykiem, bez którego nie wyobraża sobie życia większość kobiet, jest mascara. Tusz do rzęs w kolorze czarnym to must have każdej kobiety - nawet sięgają
Poszukiwanie idealnego kosmetyku - porady praktyczne
Wielość produktów kosmetycznych w sklepach potrafi przyprawić o zawrót głowy. Co zrobić, żeby znaleźć ten właściwy, najlepiej dopasowany do naszych potrzeb? Poniżej
Mocny akcent żółtego
W sezonie letnim bardzo modne są wszelkie odcienie żółtego. Począwszy od bardzo ciemnego aż na neonowym kończąc. Ubrania w takich kolorach pojawiły się najpierw u wielkich projektantów na wybiegach

Posted by on Maj 30, 2021 in Zdrowie |

Wypiek z dzieciństwa

Wypiek z dzieciństwa

Dla wielu osób niedziela to dzień, który czci się domowym wypiekiem. Choć najczęściej wybieranym ciastem jest sernik, to smakiem dzieciństwa okazuje się być prosta babka piaskowa, która rewelacyjnie dobrze smakuje zarówno z herbatą, jak i kawą. Czy trudno wrócić do jej wykonania? Ani trochę, gdyż jej prostota się nie zmienia, a smak mimo upływu lat odpowiada każdemu.

Prostota i smak

Babka piaskowa okazuje się być wypiekiem uniwersalnym, który na stole pojawia się bez konieczności obchodzenia większej uroczystości. Do tego nie potrzebuje dodatków – by uczynić ją jeszcze smaczniejszą, można polać ją przygotowaną polewą, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zależy na tym, by nabrała aromatu, można użyć soku z cytryny lub pomarańczy i skórki z cytrusów.

Składniki:

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 cytryna

Przygotowanie

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
W mniejszej misce umieścić razem sypkie składniki (bez cukru). Będzie to szklanka mąki pszennej tortowej, czyli około 170 gramów, szklanka skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Można to zrobić zwykłą łyżką lub trzepaczką ręczną do wypieków.
W dużej, metalowej lub szklanej misce umieścić około 3/4 drobnego cukru, czyli około 190 g cukru, i wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły można zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.
Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlewać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju do puchu wyłączyć mikser. Wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Po wymieszaniu ciasto jest już gotowe do przełożenia do formy. Opcjonalnie można umyć i wyszorować dokładnie jedną cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok oraz skórkę z cytryny dodać do ciasta.
Do upieczenia babki piaskowej użyć głębokiej, okrągłej formy z kominem o pojemności 2 litrów. Foremkę wysmarować od środka resztkami oleju lub masłem i obsypać wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
Delikatnie wymieszane ciasto przelać do formy. Formę z babką piaskową umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybrać środkową półkę. Ciasto piec do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi i wyjąć ciasto z pieca.