Pages Menu

Categories Menu
Kurtka dżinsowa latem
W kurtce dżinsowej zakochano się już w latach dziewięćdziesiątych i wciąż przybywa jej zwolenników. W ciągu tych lat zmieniały się jej kroje i kolory, ale wciąż uważamy je za ubranie, które pasuje
Zabieg depilacji woskiem w warunkach domowych.
Depilacja woskiem to taki rodzaj zabiegu, dzięki któremu możemy pozbyć się zbędnego owłosienia z takich miejsc jak nogi, plecy, pachwiny czy też strefa bikini.
Do tego typu
Nauka makijażu
Błędy makijażowe to coś co spędza nam sen z powiek. Nie każda kobieta potrafi sama zrobić perfekcyjny makijaż bez popełnienia błędu, a o niego nie trudno zwłaszcza kiedy się spieszymy, albo bardzo nam zależy.
Skąd mam wiedzieć, czy moje perfumy są nadal dobre?
W końcu znalazłaś ten zapach, którego potrzebujesz. Owocowy, kwiatowy czy drzewny, jest Twoją zapachową wizytówką i podkreśla Twoją osobowość. Ale jak trzymasz swoje
Powrót crop topa
Początek noszenia krótkich topów sięga lat dziewięćdziesiątych. Wtedy były one hitem i obowiązkowym elementem garderoby każdej dziewczyny. Później przyszedł czas, w którym posiadanie i ubieranie bluzek
Makijaż permanentny Toruń cennik. Jeżeli chcemy coś upiększyć - makijaż permanentny czy warto?
Makijaż permanentny zazwyczaj wykorzystuje tatuaże do naśladowania kosmetyków - najczęściej brwi, eyeliner i wargi. Może być
Czy pranie na telefon się opłaca?
Pralnia chemiczna oferująca pranie na telefon to doskonały sposób na bezpieczne i skuteczne pozbycie się uporczywych plam bez zniszczenia wartościowych części odzieży. Profesjonalna obsługa

Posted by on sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.