Pages Menu

Categories Menu
Spódnica do ziemi
W sezonie letnim obowiązkowo musi się znaleźć w naszej szafie spódnica do kostek, czyli tzw. maxi. Jest ona już obecna od kilku poprzednich sezonów w naszej garderobie, ale w trochę innej wersji niż
Dieta proteinowa - błyskawiczna dieta: dietetyk w Toruniu
Toruń jest miastem, które na całą Polskę słynie z pierników. Miłośnicy tych łakoci, po zimowym porzuceniu aktywności fizycznej oraz rozsądnego sposobu odżywiania,
Ile kosztuje makijaż permanentny brwi metoda piórkowa? Rysowanie włosków brwi. Makijaż permanentny Grudziądz
Metoda piórkowa jest to technika uderzeń włosowych (technika ostrza), dzięki której makijaż permanentny jest
Powrót crop topa
Początek noszenia krótkich topów sięga lat dziewięćdziesiątych. Wtedy były one hitem i obowiązkowym elementem garderoby każdej dziewczyny. Później przyszedł czas, w którym posiadanie i ubieranie bluzek
Obliczamy BMI.
Jesteś osobą, która z nowym rokiem postanowiła zadbać o swoje zdrowie poprzez zmianę diety oraz wprowadzenie wysiłku fizycznego ? Nie wiesz jednak dokładnie czy skupić się na spalaniu ilości kilogramów
Moda a co to
Często słyszymy albo mówimy to jest modne a to jest już nie na czasie. Używamy tego słowa, ale nie zastanawiamy się nigdy nad jego znaczeniem. Co tak naprawdę oznacza słowo moda? Najogólniej można powiedzieć,
Ile kosztuje makijaż permanentny brwi - zawsze perfekcyjne brwi - makijaż permanentny Lublin
Bez kłopotów rano, zaraz po wyjściu z łózka idealny wygląd twoich brwi zapewni zapewni znalezione profesjonalne studio wykonujące

Posted by on sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.