Pages Menu

Categories Menu
Jaki zegarek na lato
Zegarki w ciągu ostatnich kilku lat znikły z rąk, ponieważ ich miejsce zajęły telefony komórkowe, na których sprawdzaliśmy czas. Jednak ostatnimi czasy można zauważyć powrót stylistów do wykorzystania
Świat letnich dodatków
Wygląd naszego stroju zależy nie tylko od ubrań, jakie mamy na sobie, ale również od biżuterii, jaką ubierzemy. Dzięki dodatkom jesteśmy wstanie zmienić prosty strój w modną stylizację. Biżuteria
Olejki eteryczne - wszystko, co musisz wiedzieć
Rodzaje olejków eterycznych
Olejki eteryczne są chętnie wykorzystywane w domowej aromaterapii. Które olejki eteryczne dobre są dla ciała i duszy? Jest ich wiele, a wśród
Etapy makijażu permanentnego brwi. Poszczególne fazy zabiegu. Makijaż permanentny Ostrołęka
Etapy makijażu permanentnego brwi składają się przede wszystkim na : szczegółowym wywiadzie, następnie kosmetyczka analizuje
Tego unikaj na wyprzedażach
Wybierając się na tegoroczne posezonowe wyprzedaże warto wiedzieć, co w nadchodzącym sezonie będzie już nie na czasie. Uchroni nas to od zakupu rzeczy, których już nie wykorzystamy już jesienią
Stay long mascara. Długie rzęsy dla Ciebie
Najchętniej używanym kosmetykiem, bez którego nie wyobraża sobie życia większość kobiet, jest mascara. Tusz do rzęs w kolorze czarnym to must have każdej kobiety - nawet sięgają
Używany sprzęt na siłownię -wyposażenie siłowni - bieżnie używane
Osoby planujące otworzyć siłownię czy klub fitness bardzo szybko zdają sobie sprawę, że wyposażenie siłowni jest bardzo kosztowne. Całe szczęście bez problemu

Posted by on sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.