Pages Menu

Categories Menu
Nawilżanie twarzy olejkiem kosmetycznym.
Pielęgnacja twarzy w zależności od rodzaju cery bardzo często nastręcza nam dużo problemów. Szukamy zatem coraz to innych kosmetyków i nowości, które pozwolą nam na walkę z niedoskonałościami
Piękne dłonie i stopy - pedicure, manicure hybrydowy Poznań centrum. Lakier hybrydowy
Manicure hybrydowy zyskał ostatnimi czasy sporą popularność. Kobiety robią sobie go nie tylko od święta, ale często na co dzień. Nie
Zakupy w second handach
Dużą popularnością cieszą się zarówno wśród gwiazd jak i wśród społeczeństwa cieszą się zakupy w lumpeksach. Głównie, dlatego że za niewielkie pieniądze jesteśmy w stanie wyholować coś wyjątkowego
Peeling kawitacyjny Poznań. Peeling do zadań specjalnych
Jeśli marzysz o promiennej twarzy, albo chcesz się pozbyć ziemistego kolorytu twojej cery po zimie, możesz skorzystać z usług gabinetu kosmetycznego w zakresie
Nitkowanie brwi Poznań. Idealne łuki twoich brwi
Idealny łuk brwiowy to marzenie każdej kobiety. Ładnie wyrysowane brwi tworzą piękną oprawę oczu i są elementem wpływającym korzystnie na wygląd całej twarzy. Nie warto
Świat letnich dodatków
Wygląd naszego stroju zależy nie tylko od ubrań, jakie mamy na sobie, ale również od biżuterii, jaką ubierzemy. Dzięki dodatkom jesteśmy wstanie zmienić prosty strój w modną stylizację. Biżuteria
Skutki uboczne makijażu permanentnego brwi. Przed zabiegiem warto wiedzieć - przeciwwskazania makijaż permanentny
Podobnie jak w przypadku zabiegów polegających na penetrowaniu skóry za pomocą igieł, tatuaż kosmetyczny

Posted by on sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.