Masło kakaowe – smaczna alternatywa dla zdrowia
Kakao, czyli nasiona z owoców kakaowca będącego rośliną pochodzącą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej jest bardzo cenione, ze względu na swoje właściwości. Nasiona te są źródłem kofeiny i teobrominy o właściwościach pobudzających. Stanowi też doskonałe źródło polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Badania naukowe donoszą, że dzięki zawartości flawonoidów kakao może wpływać na przedłużenie życia, poprawę pamięci oraz obniża ryzyko chorób układu krążenia. Masło kakaowe, czyli inaczej olej kakaowy, tłuszcz kakaowy jest tłuszczem roślinnym uzyskiwanym z ziaren kakaowca. Znajduje on zastosowanie w kosmetykach, środkach medycznych oraz przy produkcji czekolady.
Dzięki wysokiej ilości przeciwutleniaczy w swoim składzie jest on tłuszczem o długiej trwałości, sięgającej nawet 5 lat. Ma ono wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów, zmniejsza stany zapalane skóry dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Produkt ten, mimo że jest w pełni jadalny, to nie zalecany jest do konsumpcji ze względu na bardzo wysoką kaloryczność. Masło, aby nie utraciło swoich prozdrowotnych właściwości, powinno być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
Najnowsze komentarze