Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Trening na kondycję - ćwiczenia, sterydy, opinie
Zaczynamy się martwić o swoją kondycję, kiedy łapiemy zadyszkę przy wchodzeniu po schodach lub podbiegnięciu do autobusu. Poznań jest miastem dużym, w którym wszystko wręcz
Ile kosztuje makijaż permanentny brwi metoda piórkowa? Rysowanie włosków brwi. Makijaż permanentny Grudziądz
Metoda piórkowa jest to technika uderzeń włosowych (technika ostrza), dzięki której makijaż permanentny jest
Etapy makijażu permanentnego brwi. Poszczególne fazy zabiegu. Makijaż permanentny Ostrołęka
Etapy makijażu permanentnego brwi składają się przede wszystkim na : szczegółowym wywiadzie, następnie kosmetyczka analizuje
Zakupy ze stylistą
Coraz większa popularność wśród gwiazd zyskują zakupy ze stylistą. Usługi te stały się teraz tańsze, przez co większość z nas również może sobie pozwolić na taki luksus. Jednak czy warto prosić o pomoc
Czy wybielanie zębów jest bolesne?
Na temat wybielania zębów powstało już mnóstwo mitów. Jeden z nich mówi o tym, że zabiegi tego rodzaju nie są w ogóle bolesne, a choć każdy by chciał by akurat ten okazał się prawdziwy,
Masło kakaowe - smaczna alternatywa dla zdrowia
Kakao, czyli nasiona z owoców kakaowca będącego rośliną pochodzącą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej jest bardzo cenione, ze względu na swoje właściwości.
Skuteczne leczenie trądziku - dobre tabletki i maść na trądzik. Tabletki na pryszcze
Jedną z najczęstszych dolegliwości cery dotykającą ludzi w różnym wieku, chociaż jeszcze do niedawna kojarzoną głównie z osobami w wieku

Posted by on Lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.