Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jak zaplanować wieczór panieński?
Zorganizowanie wieczoru panieńskiego może wydawać się nie lada wyzwaniem. Jest to wyjątkowa impreza, co do której narosło wiele oczekiwań. Warto jednak na spokojnie rozważyć kilka kwestii,
Stay long mascara. Długie rzęsy dla Ciebie
Najchętniej używanym kosmetykiem, bez którego nie wyobraża sobie życia większość kobiet, jest mascara. Tusz do rzęs w kolorze czarnym to must have każdej kobiety - nawet sięgają
Pedicure gehwol. Gładkie stopy dla każdej kobiety
Alternatywa dla salonów kosmetycznych, czyli pedicure gehwol
Każda kobieta marzy o idealnie gładkich stopach, niestety nie każda takie posiada. Indywidualne uwarunkowania,
Naturalny makijaż permanentny brwi. Wygodnie i naturalnie. Poprawka makijażu permanentnego brwi
Makijaż permanentny daje szansę na naturalny i długotrwały efekt, bez konieczności codziennego stosowania kosmetyków. Naturalny
Skąd mam wiedzieć, czy moje perfumy są nadal dobre?
W końcu znalazłaś ten zapach, którego potrzebujesz. Owocowy, kwiatowy czy drzewny, jest Twoją zapachową wizytówką i podkreśla Twoją osobowość. Ale jak trzymasz swoje
Makijaż permanentny twarzy cena. Czy drożej zawsze oznacza lepiej? Makijaż permanentny Gniezno
Na całym rynku kosmetycznym makijaż permanentny twarzy cena się waha, a ten koszt zależy od rodzaju makijażu, części ciała
Peeling kawitacyjny Poznań. Peeling do zadań specjalnych
Jeśli marzysz o promiennej twarzy, albo chcesz się pozbyć ziemistego kolorytu twojej cery po zimie, możesz skorzystać z usług gabinetu kosmetycznego w zakresie

Posted by on Lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.