Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Kosmetyki dla wegan
Wzrasta zainteresowanie ideologią zero waste. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na opakowania, w których zawarte są kupowane produkty. Dobrą wiadomością dla fanów ekologii jest fakt, że coraz więcej
Aloes do jedzenia i do picia - sok z aloesu: jaka cena?
Aloes zwyczajny jest rośliną, którego zastosowanie znane jest w medycynie ludowej oraz fitoterapii. Wykazano, że substancje bioaktywne które są w nim zawarte są
Makijaż permanentny czy boli. Każdy znosi to inaczej - ile goi się makijaż permanentny brwi?
Ponieważ istnieje wiele różnych ograniczeń bólowych, i każda osoba znosi go inaczej, także jest to różne na osobę. Makijaż permanentny
Farba do włosów a typ urody - jaki kolor wybrać?
Często kobiety chcąc odświeżyć swój wygląd decydują się na zmianę koloru włosów. Pojawia się jednak problem jaki odcień farby wybrać, aby czuć się w nim młodo, seksownie
Poszukiwanie idealnego kosmetyku - porady praktyczne
Wielość produktów kosmetycznych w sklepach potrafi przyprawić o zawrót głowy. Co zrobić, żeby znaleźć ten właściwy, najlepiej dopasowany do naszych potrzeb? Poniżej
Skuteczne leczenie trądziku - dobre tabletki i maść na trądzik. Tabletki na pryszcze
Jedną z najczęstszych dolegliwości cery dotykającą ludzi w różnym wieku, chociaż jeszcze do niedawna kojarzoną głównie z osobami w wieku
Skutki uboczne makijażu permanentnego brwi. Przed zabiegiem warto wiedzieć - przeciwwskazania makijaż permanentny
Podobnie jak w przypadku zabiegów polegających na penetrowaniu skóry za pomocą igieł, tatuaż kosmetyczny

Posted by on Lut 3, 2021 in Różne kategorie |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Gotowanie jest sztuką, jak zwykło się czasem mawiać. Istotnie, wiele osób ze swych dań i potraw uczynić potrafi dzieło sztuki – nie tylko pod względem wizualnym, ale także (przede wszystkim) smakowym, ucztę dla podniebienia i ucztę dla innych zmysłów.

 

Oczywiście nie wszystkim zależy na tym, żeby przygotowane przez nich potrawy pretendowały do miana dzieła sztuki. Wiele osób chce po prostu nauczyć się gotować w takim stopniu, żeby przygotowane przez nich potrawy smakowały przede wszystkim najbliższym, jednak martwią się, że brak talentu kulinarnego i wieloletniej praktyki skutecznie im to uniemożliwia. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy osoby, które nie urodziły się z wrodzonym darem do gotowania, intuicją i pewną odwagą do kulinarnego eksperymentowania zdane są na porażkę?

 

Czy mogą co najwyżej opanować najprostsze dania, zaś na wszelkie ekstrawagancje pozwalać sobie wyłącznie podczas wizyty w restauracji? Niekoniecznie, ponieważ gotowania, jak większości czynności manualnych, można się nauczyć, o ile poświęcimy na to wystarczająco dużo czasu i odrobinę serca. Zacznijmy od tego, że zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia mogą nie tylko wyszukane dania (jak dziki ryż z kurczakiem danie ala chińskie) ale także potrawy absolutnie najprostsze, zupełnie niewyszukane, serwowane w wielu domach każdego dnia – jak omlet czy jajecznica. Dlatego też zaczynając naukę gotowania nie powinniśmy lekceważyć podstaw i od razu skakać na głęboką wodę. Opanowanie podstaw takich jak ugotowanie idealnego jajka na miękko czy sadzonego, które będzie idealnie ścięte a nie przypalone nie jest wcale takie proste, a nauczenie się tego może zaprocentować w przyszłości, kiedy zaczniemy bardziej eksperymentować, wybierać trudniejsze przepisy, stawiać przed sobą coraz większe wyzwania. Po drugie w kuchni warto czasem zaryzykować, eksperymentować, łączyć smaki pozornie zupełnie różne i do siebie niepasujące – zdobędziemy dzięki temu dużą wiedzę, nabierzemy wprawy, a przy odrobinie szczęścia stworzymy nowy genialny przepis.