Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Pedicure gehwol. Gładkie stopy dla każdej kobiety
Alternatywa dla salonów kosmetycznych, czyli pedicure gehwol
Każda kobieta marzy o idealnie gładkich stopach, niestety nie każda takie posiada. Indywidualne uwarunkowania,
Skutki uboczne makijażu permanentnego brwi. Przed zabiegiem warto wiedzieć - przeciwwskazania makijaż permanentny
Podobnie jak w przypadku zabiegów polegających na penetrowaniu skóry za pomocą igieł, tatuaż kosmetyczny
Higiena miejsc intymnych.
Odpowiednie zadbanie o czystość własnego ciała jest czymś naprawdę ważnym. Wielu ludzi zapomina, że dbanie o higienę skutecznie pomaga w zachowaniu lepszego samopoczucia i zdrowia. Higiena miejsc
Lifting bez skalpela
Boisz się poddać zabiegom operacyjnym. Przeraża się słowo skalpel, jednak kusi Cię cały czas lifting? Chcesz, by Twoja skóra wyglądała młodziej, jędrniej, estetyczniej?

Nadszedł ten moment, gdy
Zakupy z głową
Wybierając się na zakupy czy to wyprzedażowe czy też w regularnej cenie powinniśmy pamiętać o dokonywaniu przemyślanych decyzji. Po pierwsze, kiedy wchodzimy do sklepu nie powinno się rzucać do kupowania
Jeans, jeans i jeszcze raz jeans
Niewątpliwym królem każdego sezonu, od kilkunastu dobrych lat jest jeans. Zmieniają się kroje i wzory, jednak materiał pozostaje ten sam. Początki materiału sięgają lat dwudziestych XX
Jak usunąć lakier półtrwały w domowych warunkach?
Żel lub półtrwałe manicure pozwalają utrzymać lakier do paznokci w stanie nienaruszonym przez 2 do 3 tygodni. Ale jak sama go usuniesz? Postępuj zgodnie z przewodnikiem!
Błyszczący

Posted by on Sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.