Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Zakupy z głową
Wybierając się na zakupy czy to wyprzedażowe czy też w regularnej cenie powinniśmy pamiętać o dokonywaniu przemyślanych decyzji. Po pierwsze, kiedy wchodzimy do sklepu nie powinno się rzucać do kupowania
Trening na kondycję - ćwiczenia, sterydy, opinie
Zaczynamy się martwić o swoją kondycję, kiedy łapiemy zadyszkę przy wchodzeniu po schodach lub podbiegnięciu do autobusu. Poznań jest miastem dużym, w którym wszystko wręcz
Etapy makijażu permanentnego brwi. Poszczególne fazy zabiegu. Makijaż permanentny Ostrołęka
Etapy makijażu permanentnego brwi składają się przede wszystkim na : szczegółowym wywiadzie, następnie kosmetyczka analizuje
Jak pozbyć się makijażu permanentnego brwi? Czy da się skutecznie usunąć?
Istnieje wiele  powodów, dla których ktoś może chcieć usunąć tatuaż. Większość ludzi decyduje się na usunięcie makijażu permanentnego, ponieważ
Czy pranie na telefon się opłaca?
Pralnia chemiczna oferująca pranie na telefon to doskonały sposób na bezpieczne i skuteczne pozbycie się uporczywych plam bez zniszczenia wartościowych części odzieży. Profesjonalna obsługa
Nauka makijażu
Błędy makijażowe to coś co spędza nam sen z powiek. Nie każda kobieta potrafi sama zrobić perfekcyjny makijaż bez popełnienia błędu, a o niego nie trudno zwłaszcza kiedy się spieszymy, albo bardzo nam zależy.
Jak zmierzyć obwód uda?
W dobie komputerów i Internetu, gdy coraz większą wagę przykładamy do naszego wyglądu i staramy się żyć zdrowo korzystając z uroków sportu coraz częściej staramy się kontrolować naszą sylwetkę.

Posted by on Sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.