Pages Menu

Categories Menu
Ile kosztuje makijaż permanentny brwi - zawsze perfekcyjne brwi - makijaż permanentny Lublin
Bez kłopotów rano, zaraz po wyjściu z łózka idealny wygląd twoich brwi zapewni zapewni znalezione profesjonalne studio wykonujące
Stay long mascara. Długie rzęsy dla Ciebie
Najchętniej używanym kosmetykiem, bez którego nie wyobraża sobie życia większość kobiet, jest mascara. Tusz do rzęs w kolorze czarnym to must have każdej kobiety - nawet sięgają
Trwałe usuwanie owłosienia w Krakowie, depilacja laserowa Oława
Depilacja laserowa jest od kilku lat prawdziwym przebojem. Epilacja, czyli trwałe usuwanie owłosienia pozwala na pozbycie się niechcianego owłosienia skutecznie.
Pasty wybielające do zębów
Pasty przeznaczone do wybielania zębów występują na rynku już od wielu lat. Pewnie każdy przynajmniej raz w życiu miał szansę z nich skorzystać. Kiedyś robiły bowiem ogromną furorę, a choć dziś
W świecie koronek
Projektanci zauważyli potencjał, jaki ma ten delikatny materiał, jakim jest koronka i zaczęli go coraz częściej używać do swoich projektów. Przede wszystkim będąc ubranym w koronkowe ubrania zyskujemy
Spódnica do ziemi
W sezonie letnim obowiązkowo musi się znaleźć w naszej szafie spódnica do kostek, czyli tzw. maxi. Jest ona już obecna od kilku poprzednich sezonów w naszej garderobie, ale w trochę innej wersji niż
Azteckie wzory latem
Projektanci coraz częściej szukają inspiracji w poprzednich epokach. W tym sezonie zwrócili uwagę na sztukę starożytną Azteków i wykorzystują ją do stworzenia swoich własnych kolekcji ubrań. W sklepach

Posted by on sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.