Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Piękne dłonie i stopy - pedicure, manicure hybrydowy Poznań centrum. Lakier hybrydowy
Manicure hybrydowy zyskał ostatnimi czasy sporą popularność. Kobiety robią sobie go nie tylko od święta, ale często na co dzień. Nie
Higiena miejsc intymnych.
Odpowiednie zadbanie o czystość własnego ciała jest czymś naprawdę ważnym. Wielu ludzi zapomina, że dbanie o higienę skutecznie pomaga w zachowaniu lepszego samopoczucia i zdrowia. Higiena miejsc
Skuteczne leczenie trądziku - dobre tabletki i maść na trądzik. Tabletki na pryszcze
Jedną z najczęstszych dolegliwości cery dotykającą ludzi w różnym wieku, chociaż jeszcze do niedawna kojarzoną głównie z osobami w wieku
Obliczamy BMI.
Jesteś osobą, która z nowym rokiem postanowiła zadbać o swoje zdrowie poprzez zmianę diety oraz wprowadzenie wysiłku fizycznego ? Nie wiesz jednak dokładnie czy skupić się na spalaniu ilości kilogramów
Jak dbać o stopy jesienią?
Jak dbać o stopy jesienią? To pytanie zadaje sobie bardzo wiele osób. W okresie wakacyjnym bardzo chętnie odkrywany nasze stopy, eksponujemy je nosząc sandały czy klapki. Jesienią takie buty
Jak zaplanować wieczór panieński?
Zorganizowanie wieczoru panieńskiego może wydawać się nie lada wyzwaniem. Jest to wyjątkowa impreza, co do której narosło wiele oczekiwań. Warto jednak na spokojnie rozważyć kilka kwestii,
Gdzie przekłuwać uszy?
Czasami chcemy zmienić coś w naszym wyglądzie tak, aby móc lepiej wyrażać siebie poprzez swój wizerunek. Jedną ze zmian, która wydaje się niepozorna, a tak naprawdę stwarza ogromną różnicę jest

Posted by on Sty 14, 2021 in Różne kategorie |

Dania indyjskie przepisy

Dania indyjskie przepisy

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych różnych narodów, a także wyznań. Stanowi połączenie skrajnych smaków, a dodatkowo jest pełnowartościowa.

Dania indyjskie przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań indyjskich jest Dal makhani, czyli bezmięsna potrawa curry. Dal makhani, to danie, które dodatkowo jest niskokaloryczne, a zarazem wyjątkowo syte. Przygotowanie tego typu dania nie jest zbyt skomplikowane. Należy zacząć od dokładnego namoczenia fasoli. Następnie fasolę przekładamy do czystej wody i dodajemy imbir oraz pokrojone drobno chili. Całość gotujemy do odpowiedniej miękkości. W czasie gotowania możemy zająć się smażeniem czosnku i cebuli, dodając do nich odpowiednie przyprawy. Na końcu łączymy wszystkie składniki, zaprawiamy danie śmietaną oraz masłem i czekamy aż odparuje. Dal makhani porównywane jest do polskiego bigosu, dlatego występuje w wielu odsłonach. Każda osoba ma swój własny sposób na jej przygotowanie i doprawienie. Potrawa cechuje się również różnym stopniem ostrości.

Co jest najważniejsze? Dal makhani nie wolno przygotowywać w pośpiechu, ponieważ potrawa najlepiej smakuje gdy jest przygotowywana na wolnym ogniu. Ważne jest również odpowiednie podanie dania. Jeśli chcemy zadbać, aby wyglądało ono jak typowe indyjskie danie, należy udekorować całość listkami kolendry, a na wierzchu zrobić kleks z śmietany. Dal makhani najlepiej smakuje z ryżem bądź pieczywem naan. Podobnymi daniami do Dal makhani są: aloo gobi, czyli curry z ziemniaków i kalafiora, a także palak paneer i chana masala. Warto również wiedzieć, że Dal makhani ma dużo białka oraz błonnika. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i dostarcza cennych składników budulcowych. Mimo tego iż fasola może być trudna do strawienia, proces ten jest w prawidłowy sposób regulowany dzięki imbirowi. Dal makhani, jak wszystkie potrawy z roślin strączkowych, smakują doskonale następnego dnia, dlatego warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie potrawy jeśli planujemy przyjęcie bądź inną imprezę.